Tip 1.4 Schaken en het nut van een punthoofd

img_e2575

Weet je waar ik nu zo ontzettend van kan genieten…?! Een uitgestorven dames toilet. En wat de ervaring helemaal heerlijk maakt, is wat ernaast staat namelijk; een druk bezocht heren toilet 😁 WAT een genot mensen, wat een genot..
Als je dit als dame nou ook een keer in je leven wil meemaken, kom dan naar het Tata Steel Chess Tournament. Of naar elk ander ding wat met schaken te maken heeft…

Jah… gister zijn Victor en ik naar het Tata Steel Chess Tournament geweest in Wijk aan Zee om o.a. een vriend van Vic aan te moedigen, zonder geluid weliswaar. Die stapte na een lange partij geheel afgepeigerd van het bord af, het was remise geworden. Eenmaal verticaal draaide hij zich naar ons om en keek ons aan met zijn ogen op half 7 en met een energieniveau waar iemand met chronische slapeloosheid nog een puntje aan kan zuigen. Ik had met hem te doen.

img_1084

Dit evenement is trouwens een jaarlijkse trekpleister voor één ieder die als amateur wil meedoen, als aanmoediger wil komen of toeschouwer wil zijn voor de echt grote partijen van de Grandmasters uit alle landen die achterin de allejezus grote sporthal hun hoofd breken boven hun schaakpartij. En denk nou niet; ‘hey, waarom loopt daartussen de conciërge in zijn werkkleding te ijsberen?’ ‘En waarom heeft hij zijn haar niet gekamd?’ ‘En is hij wellicht van plan om ná dit evenement een potje te gaan sporten?’ Well.. naast de grootmeesters in nette bloesjes lopen er altijd wel wat ongekapte mannen rond op hardloop- dan wel tennisgympen die overigens bijna uit elkaar vallen van ellende 🤷🏼‍♀️ Dat heet, volgens Victor; ‘een typisch schaker’.
Anyway.. tijd om zelf een kijkje te nemen…

Wanneer we vanuit de drukke en luide ontvangsthal ons intrede maakte naar de grote zaal ‘waar het allemaal gebeurde’, stapte we in een oase van rust… sereniteit… en een walm van erwtensoep 🤢

En ik weet niet wat me bezielde, maar werd ik dus eerder nog murw geslagen door die erwtensoep dampen, zo hingen later de vellen aan mijn gehemelte door het eten van die soep.. Allemachtig heet zeg..

Ik vind het toch altijd wel wat magisch hebben zo’n overvolle zaal met mensen welke allen muisstil zijn 😌. Bovendien vind ik het zooo rustgevend om al die zwaar-denkende hoofdjes te aanschouwen. De meeste lijken last te hebben van het tsjaikovski-fenomeen. Je weet wel, de componist van De Notenkraker en Het Zwanenmeer. Tijdens het dirigeren zwaaide hij met zijn ene hand zijn maatstok door de lucht en met zijn andere hand hield hij zijn kin vast om te voorkomen dat zijn hoofd van zijn romp zou rollen…. DAT noem ik nog eens ‘overwerkt’ 🙃

Sommige schakers waren zelfs op het eerste oog ondefinieerbaar aangezien ze hun 2 handen volledig over het hoofd hadden geslagen met een klein kijkgaatje richting het schaakbord.
Ik weet uit ervaring dat het helpt. Super vaag maar echt, als ik mijn hoofd vast houdt dan kan ik beter nadenken en als ik mijn hoofd tussen mijn 2 handen squeeze dan plopt er soms warempel een briljante zet uit. Soms niet en dan houd ik er een blauw punthoofd aan over… sowieso, maar in dat geval zichtbaar zeg maar.

En dat is ook meteen het verschil met de ervaren schakers en moi… Als ik Vic eens gedurende een partij stiekem observeer, dan schieten zijn ogen met de snelheid van het licht heen en weer en op en neer en visa versa. MIJN ogen daarentegen gaan als een schildpad van 100 jaar oud (en met een geregelde ingelaste pauze) over het bord en dan NOG…. zo opeens.. kom ik plots tot de realisatie dat mijn Koningin (wéééér) aangevallen staat.. AAAaah PANIEK !! Ik zet het schaken óók in als een middel voor het verliezen van gewicht om tot mijn doel te komen want man man man, wat kost dat een energie zeg ☝🏻.Maarrrrrr, en vandaar ook deze ‘grootmeesterlijke’ tip; ik kan toch echt wel zeggen dat ik op dit moment voor geen ene lichamelijke achterzijde kan schaken (vergeleken met…), en TOCH merk ik dat mijn geheugen beter wordt ! Mijn focus is helderder en ik voel me meer en meer in controle.

Dat gun ik jou ook, mocht je daar behoefte aan hebben. Dus ik zou zeggen; schaken met die handel ! En dat punthoofd moet je maar voor lief nemen.

Liefs xx

Een gedachte over “Tip 1.4 Schaken en het nut van een punthoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s