Recept 1.1 Pijlers en Doelen

HÉT recept 1.1 voor een buitengewoon tevreden leven, bestaat uit pijlers en doelen!

Aan onderstaande 10 items heb ik mijn 10 doelen geconformeerd welke ik binnen 10 maanden tracht te behalen ☝🏻. Waarom niet 9? Nou om dezelfde reden dat ik de afstandsbediening altijd loodrecht neerleg anders is het werkelijk een DOORN in mijn oog.. (niet alleen bij mij thuis trouwens…) Na ja ook ONZIN natuurlijk. Als je 3 doelen wilt stellen dan is dat ook helemaal prima natuurlijk… Ja.. beste lezer.. jij gaat ook meedoen, dat wist je nog niet? 😙

Maar anyway en desalniettemin, geven ze mij richting en helpen mij hierdoor om de juiste keuzes te maken passend bij een (mijns inziens) BIJZONDER tevreden leven 👍🏻.

Daar komen ze hoor, de pijlers:

-Duurzaamheid-
-Connecten met medemens-
-Sport-
-Diervriendelijke verzorgingsproducten-
-Good voor je mood-
-Minimalisme-
-Gezondheid-
-Bewust leven-
-Vrijheid-
-Creëren-

En zie hier de doelen!
Over 10 maanden heb ik de volgende 10 doelen bereikt:
(we zetten de einddatum op 1 september 2019 want ik was al een beetje begonnen)

1. Ik kan een gekwalificeerd MI (motivational interview) gesprek voeren
2. Ik kan de volgende tricks in de paal; de ‘Jade’, de ‘handspring’ en een flat ‘shoulder mount’ (very maar dan ook VERY painful aan de schouder)


3. Ik heb een 10 weekse beginnerscursus schaken gegeven bij de seniorenflat tegenover ons huis.
4. 75% van mijn al make-up en verzorgingsproducten zijn vegan en proefdiervrij.
5. Ik weeg 70 kg (een kilootje per maand moet lukken)
6. Ik heb 100 abonnees op deze blog 😍
7. Heb ik een rating van 750 met schaken.. (ahum..😳😬)
8. Ik heb 10 lezingen/events bezocht wat betreft persoonlijke ontwikkeling.
9. Ik heb 5 boeken gelezen betreffende management.
10. Vic en ik hebben voet in ons ideale huis gezet.

Het voelt als te weinig volume qua inhoud maar ik weet inmiddels uit ervaring dat ik de lat altijd erg hoog leg voor mezelf en nogal eens denk dat ik some kind of super woman ben die 101 productieve dingen op een dag kan doen maar dat gaat nou eenmaal niet. En al zouden de doelstellingen easy peasy zijn, dan ben ik iig heel blij als ik deze allen op 1 september 2019 heb behaald!

LET OP! ‘Teleurstelling alert’ !

☝🏻 Doelen stellen om hetgeen te behalen wat je graag wilt werkt bijzonder goed mits je het VERTROUWEN hebt dat je de doelen ook daadwerkelijk KAN behalen.
☝🏻Verder is het verstandig om bij jezelf te checken of je ‘het gaat proberen’ of ‘het gaat doen’. In een bijzonder sadistisch experiment hebben onderzoekers mensen aan een onoplosbare puzzel gezet. Mensen die een duidelijk doel meekregen (de puzzel moet binnen 45 minuten klaar zijn) hielden het veel langer vol dan mensen die te horen hadden gekregen om gewoon hun best te doen.
☝🏻 En formuleer de doelen volgens het SMART principe.

‘SMART’ is een acroniem voor de volgende woorden:

Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdgebonden

Kort uitgelegd kan je een doel stellen welke luidt; ‘ik wil meer hardlopen’. Maar ga je dan gewoon 1 minuut ‘méér’ hardlopen?? Dan ben je er ook, daar hoef je geen 10 maanden over te doen weet je wel.

Formuleer je dit doel SMART dan ziet deze er bijv. zo uit;

‘Over 10 maanden loop ik 30 minuten achter elkaar hard op een frequentie van 6 km/u’. Dan worden de subdoelen en de acties die je aan het doel kan koppelen al een stuk realistischer, overzichtelijker en bovendien haalbaar. Tenzij je een gebroken been hebt.. dan komt het kopje ‘realistisch’ om de hoek kijken of.. je vindt hardlopen echt VRESELIJK stom.. dan komt het kopje ‘acceptabel’ om de andere hoek kijken. And so on…

Tot slot.. Be careful for what you wish for ! Als je hier serieus mee aan de slag gaat dan kan het nog wel eens zo zijn dat je doelen en hierbij dus je wensen uitkomen!!
Zo wenste mijn paaldanslerares aan het begin van dit jaar voor dikkere billen ☝🏻. Ze was echter vergeten om deze wens ‘specifiek’ te maken (jaja daar ga je al..) Een week later presenteerde zich een ogenschijnlijk onschuldige pukkel op haar bil welke ontpopte als een flink abces. Deze was zodanig gaan ontsteken waardoor deze bil in kwestie, no kidding, 2 keer zo groot was geworden! Ze was weken lang niet in staat om te zitten (😳..!!)
Dus lieve mensen.. hieruit blijkt maar weer, formulier uw doelen SMART ☝🏻

To do
• Noteer je belangrijkste pijlers
• Noteer je doelen SMART
• Hang ze boven je bed of boven je bureau

Veel succes and keep me posted!

Volgende keer meer over subdoelen en een actieplan.

Liefs

Een gedachte over “Recept 1.1 Pijlers en Doelen

  1. Het begin is er. Helder weer gegeven wat je doelen zijn. En uiteraard voor de lezers ook een opsteker. Want uiteraard hebben we allemaal doelen, en daarom kan het geen kwaad om bij ons zelf te raden gaan. Een eye opener. En uiteraard weer goed, en gezellig geschreven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s